An evening at the Factory: Microwolf + PKSOLO + Juliette Hengst

do 18 januari 2024

 Tickets   I'm going

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijks programma georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Dit keer met concerten van Microwolf en PKSOLO (Hansko & Bas van Plan Kruutntoone), voorafgegaan door de opening van de expo van Juliette Hengst. Zowel Microwolf als Plan Kruutntoone brachten albums uit bij Esc.rec., het aan De Perifeer gelieerde platenlabel.

Microwolf

Microwolf is het alias van de DIY singer/producer Benjamin van Vliet. Na 7 jaar aanvoerder geweest te zijn van de eigenwijze antifolkband Moi, le voisin, richtte hij Microwolf op voor zijn meest intiem-radicale ideeën. In 2023 bracht hij zijn laatste plaat ‘Changelings’ uit op Tiny Room Records, een ambitieus en jazzy progfolk-conceptalbum over vader worden. De opnames werden aan een zeer eclectische groep bevriende muzikanten gegeven (waaronder Hansko Visser van Plan Kruutntoone) om hun bijdragen zo snel en spontaan mogelijk op te nemen. De ontvangen opnames heeft Van Vliet vervolgens geknipt en gemonteerd tot vrije maar samenhangende arrangementen. Daarnaast zijn er stilistische knipoogjes naar bands uit de Antwerpse scene van de jaren negentig, zoals Zita Swoon, Kiss My Jazz en dEUS, maar ook naar de experimentele indiefolkacts die Van Vliet zijn hele muzikale carrière hebben geïnspireerd, zoals Sufjan Stevens, Sparklehorse en Ryland Bouchard.

Live in de Gelderlandfabriek brengt hij de lange, meanderende stukken van dit album terug naar hun akoestische, intieme oorsprong.

PKSOLO

PKsolo is Bas en Hansko van Plan Kruutntoone. Met PKsolo vieren ze hun 31-jarige blindelingse volkomen gezamenlijke onafhankelijkheid met de rest van de wereld. Plan Kruutntoone Solo is de zevende plaat van Plan Kruutntoone, de eerste soloplaat van Hansko en Bas, met z’n tweeën in één middag opgenomen in Mana’s Diner in Mondovi. Langere en kortere ‘instant compositions’, geen herhalingen, geen constructies, geen liedjes. Korte geconcentreerde ‘post post-moderne blues blues’, met teksten over liefde in tijden van oorlog. Live presenteren ze PKsolo in een set waarin ze niets ook maar één keer hetzelfde spelen als dat ze op de plaat gedaan hebben. “Jer tako se to radi, kazje Ceda.” Als filosofen in de nachtdienst op een vuilnisbelt. Als Beefheart nog geleefd zou hebben, zou die dan misschien dit soort muziek gemaakt hebben? En Hansko maar schilderen.

Juliette Hengst

Voorafgaand aan de concerten wordt om 19:30 de tentoonstelling van Juliette Hengst geopend. “Wie heeft hier gezeten, gegeten, geslapen? Alleen of samen? In mijn buurt, in Den Haag, gooien we onze meubels op straat als we er vanaf willen.” Matrassen en banken, verzameld in de straten en bij vrienden in de buurt, en vervolgens getransformeerd van intieme en alomtegenwoordige materialen in menselijke taferelen. Juliette Hengst wil een brug slaan tussen onze gemeenschappelijke fysieke omgeving en onze overtuigingen over wat we gevaarlijk vinden, onze ‘taboe’-ervaringen. Wat een gevaar maakt en hoe er doorheen te navigeren lijkt concreet en beslist, maar als je beter kijkt, blijkt het tegenovergestelde.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

  18 januari 2024
  Deur open: 20:00 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: €10

  I'm going