An evening at the Factory: Janne Eraker Ensemble + Béla Teiwes

do 19 oktober 2023

Tickets   I'm going

Foto’s Marieke van der Burg en Harco Rutgers

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijks programma georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien.

Choreografe en tapdanseres Janne Eraker maakte samen met een voortreffelijke groep muzikanten het grensverleggende tapdans album Movements for Listening, wat op 3 november wordt uitgebracht op dubbel vinyl door Esc.rec. – het aan De Perifeer gelieerde platenlabel. Dit afgelopen jaar kwam er elke maand een nieuwe single uit van dit album, inclusief prachtige video’s die elk unieke nummer documenteren.

Vanuit dit project ontwikkelde zich het Janne Eraker Ensemble. Op basis van improvisatie en partituren leidt Eraker een wisselende selectie van de muzikanten die meespelen op het album. In de Gelderlandfabriek wordt het album Movements for Listening gepresenteerd en bestaat het Janne Eraker Ensemble uit Juliana Venter, Ivar Grydeland en Janne Eraker.

Janne Eraker

De Noorse Janne Eraker volgde haar dansopleiding in Oslo, Rotterdam en New York. Eraker is gefascineerd door het geluid van tapdans, en is in staat om het als volwaardig muziekinstrument in te kunnen zetten. Haar werk varieert van geïmproviseerde concerten tot gechoreografeerde dansstukken, in samenwerking met een breed scala aan artiesten. In 2022 bracht ze met het trio One Small Step haar eerste album uit en kreeg lovende kritieken. Eraker is de eerste tapdanser die wordt erkend als een muzikant door het Norwegian Jazz Forum, en ze is de enige tapdanseres in Noorwegen die fulltime werkt als tapdanser en artiest. Naast haar eigen projecten danst ze in de Sebastian Weber Dance Company in Duitsland, met tapdansers uit heel Europa.

Ivar Grydeland

De Noorse muzikant en componist Ivar Grydeland speelt elektrische en akoestische gitaar, banjo, pedal steel en elektronica. Hij opereert voornamelijk op het gebied van hedendaagse geïmproviseerde muziek, maar componeert bijvoorbeeld ook muziek voor theater en dans. Grydeland is bekend van de ensembles Huntsville (Hubro en Rune Grammofon) en Dans les arbres (ECM, Hubro, Sofa), en speelde oa. met artiesten als Hanne Hukkelberg, Nils Petter Molvær, David Sylvian, Tony Buck, Andrea Neumann, Rhodri Davies, Nels Cline, Glenn Kotche, Thurston Moore, Otomo Yoshihide, Jim O’Rourke en Jaap Blonk.

Juliana Venter

De in Zuid-Afrika geboren Juliana Venter is een stemkunstenaar en actrice die van kinds af aan opgeleid is als operazangeres. Ze staat bekend om haar uitgesproken stem, breed palet en grensverleggende (soms extreme) expressie. De pers noemt haar ‘de koningin van de Zuid-Afrikaanse avant-garde’, maar ze is evengoed thuis in opera, hedendaagse muziek, volksmuziek, jazz, noise en vrije improvisatie. Ze was het boegbeeld van The Mud Ensemble uit Johannesburg en bereikte een cultstatus als pionier in de avant-gardemuziek in Zuid-Afrika in de jaren 90. Het Mud Ensemble stond oa. bekend om hun uitingen tegen apartheid. Venter componeert voor grote ensembles, terwijl ze ook muziek maakt voor haar eigen stem en de verschillende samenwerkingen die ze heeft.

Movements for Listening

De ambitie van het album Movements for Listening was manieren te vinden om tapdans te gebruiken als percussie in een verscheidenheid aan muziekstijlen, genres en samenwerkingen, en om hiervan opnamen te maken in zeer hoge kwaliteit. Eraker ging tot het uiterste met verschillende geluiden, texturen, materialen, schoenen, dynamiek, concepten en natuurlijk ritmes! Soms is moeilijk te herkennen wat tapdans is en wat niet, omdat de spelers zo dichtbij komen in timbre, textuur en geluid. Er is zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek, soms gebaseerd op een standaard jazzmelodie, partituur, groove of melodie. Er is tapdans op hout, metaal, noppenfolie, zand, in water, met andere soorten schoenen en met blote voeten. Eraker speelt als een beiaardier op een verzameling taps die aan een rek hangen, of als flamencodanseres met houten taps als castagnetten. Dit alles werd gedocumenteerd in een reeks video’s die laten zien hoe de muziek tot stand is gekomen.

Eraker heeft een groep geweldige muzikanten om zich heen verzameld voor dit project: Knut Reiersrud, Ivar Grydeland, Michaela Antalová, Harald Fetveit, Anders Kregnes Hansen, Hans Martin Rundberg Austestad, Juliana Venter, David Arthur Skinner, Roger Arntzen, Vegar Vårdal en Kristoffer Lislegaard. De Nederlandse kunstenaar Daan Botlek is de maker van alle album- en singlehoezen (waarvoor hij iedere keer een nieuwe mural maakte!) en Morten Minothi Kristiansen maakt een documentaire video voor elke opname. Het project wordt ondersteund door Arts and Culture Norway, Performing Arts Hub Noorwegen en het Norwegian Jazz Forum.

Béla Teiwes

Béla Teiwes is geboren en getogen in Haarlem. In 2018 is ze begonnen aan de Rietveld Academie. Tijdens haar studie werd ze zwanger en in 2022 werd haar zoon geboren. In 2023 studeerde ze af. Het feit dat ze een jonge moeder is, heeft haar praktijk veranderd in een zachtere, intiemere praktijk. Vanavond verteld ze over haar werk wat deze periode in de entree van de Gelderlandfabriek tentoongesteld wordt.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

Deze 25ste Evening is een artist meetup met STIP.

  19 oktober 2023
  Deur open: 19:00 uur
  Aanvang: 19:30 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: pay what you can

  I'm going