An Evening at the Factory: Bruno Ferro Xavier Da Silva + Brainhack Musicbox + Tabitha Boekweit

do 20 april 2023

 Tickets   I'm going

Foto’s: Pien Groen, Harco Rutgers

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijkse artist meetup georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Dit keer met basgitaarvirtuoos Bruno Ferro Xavier Da Silva en Oekraïens synth/noise/jazz trio Brainhack Musicbox, nadat we buiten de tentoonstelling van Tabitha Boekweit hebben geopend.

Bruno Ferro Xavier Da Silva

Tijdens zijn academiejaren koos Bruno Ferro Xavier Da Silva definitief voor de basgitaar, die hij gebruikt in combinatie met strijkstok, samples en elektronische effecten. Zijn muziek is te labelen als funk, jazz, hip hop, avant-garde, electronic, ambient, progressive rock, experimenteel… en misschien wel het allerbelangrijkste: moddervet en awesome.

Bruno’s cv is bepaald indrukwekkend te noemen en een beetje namedropping kan geen kwaad toch? Solo en met diverse bands en artiesten heeft Bruno opgetreden in binnen- en buitenland (oa. Tokyo, Moskou, New York, Londen). Hij speelde op Lowlands, op Poetry International, stond in het voorprogramma van Tricky en van Bush en werkte samen met een lange lijst grote namen, waaronder Elliott Sharp, Pierre Bastien, Jack Parow, DJ Grazzhoppa’s Big Band, Akira Sakata, Kato Hideki, Oene Van Geel, Mark Tuinstra, Jaap Blonk, Bong Ra, Coolhaven, Lukas Simonis, Burton Greene, eNi-LesS, Elle Bandita, Janne Eraker, TokTek, Reazun, Michel Banabila, Harry Merry, het Deense moderne dansgezelschap WEGO en recent met Scapino Ballet en Magnezy Dance Productions.

Vanavond speelt Bruno een solo set én improviseert hij daarna nog een korte set samen met Brainhack Musicbox.

Brainhack Musicbox

Brainhack Musicbox is een synth/noise/jazz trio uit Oekraïne, bestaande uit Stanislav Bobrytsky (modulaire synth), Pavel Lisovsky (tenor sax) en Anton Boldenko (viool, didgeridoo). Dit improviserende collectief startte in 2016 in Kiev met het mengen van electronische en freejazz tradities; expressieve akoestische klanken ontmoeten krachtige texturen en buitenaardse klanken van de modulaire synth.

De achtergrond van de muzikanten is divers: Pavel Lisovsky speelt in punk-jazz band Le Cru, Anton Boldenko kent een lange geschiedenis in noisy improvised music collectieven (Supremus, Ukrainian Improvisers Orchestra), terwijl Stanislav Bobrytsky oa. 10 jaar deel uitmaakte van avant-prog/jazz-metal groep Cthulhu Rise.

Het Steunfonds Oekraïense Makers stelde gitarist Bram Stadhouders in de gelegenheid om dit trio uit te nodigen om 2 maanden lang in Nederland te verblijven en concerten te spelen. Ze proberen in die tijd zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen, muzikale connecties te maken en locaties te bezoeken. En nu is dus de Gelderlandfabriek aan de beurt, waar ze een korte set spelen met Bruno Ferro Xavier Da Silva.

Tabitha Boekweit

We openen de buitenexpo van Tabitha. In deze publieke ruimte van de Gelderlandfabriek wordt crew, gast en voorbijganger verrast met de ervaring van beeldende kunst zonder daar actief voor te kiezen. Haar schilderijen bieden een beleving voor alle zintuigen, voortkomend uit de consequente registratie van alles wat ze tegenkomt. Haar doeken zijn een soort dagboek waarin ervaringen en handelingen worden omgezet in de rauwheid van een krachtig handschrift. Een krachtig bewijs en een smaakvol pleidooi voor de ongeremde rijkdom van het zelfgemaakte beeld.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

  20 april 2023
  Aanvang: 19:30 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: €10

  I'm going