An evening at the Factory: Bazip Zeehok + Daniel Verkerk

do 15 februari 2024

 Tickets   I'm going

Onder de naam ‘An evening at the Factory’ wordt een maandelijks programma georganiseerd in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Perifeer is gevraagd als gastprogrammeur op deze avontuurlijke avonden. Verwacht kwalitatieve, vernieuwende en soms verwarrende programmering die stimuleert, inspiratie en horizonverbreding biedt en aanknopingspunten geeft voor een inhoudelijk gesprek nadien. Dit keer met een concert van Bazip Zeehok (G.W. Sok, Gert-Jan Prins, Lukas Simonis), voorafgegaan door een kunstenaarsgesprek met Daniel Verkerk.

Bazip Zeehok

Het trio Bazip Zeehok is met G.W. Sok (The Ex, Zoikle, Oiseaux-Tempête, L&S, King Champion Sounds, Action Beat), Lukas Simonis (Dull Schicksal, Zoikle, Stepmother, Trespassers W, Coolhaven, Mothers of Exit) en Gert-Jan Prins (Gorgonzola Legs, Mothers of Exit, Synchronator, VoltageSpa, M.i.m.e.o.) echt wel een supergroep te noemen. Hun album ‘in de sloop der tijd’ verscheen eind september 2023. Stem, gitaar, percussie. Instant composities, met navenante Nederlandstalige lyriek. En nog poëtisch ook.

“Het geheel gaat van strakke gitaarstukken naar gitaarworstelingen, van kleine spannende roffels naar kunstzinnig struikelende drumpartijen en van spoken word naar poëtische zang en bijna geschreeuw. Ze smeden dit alles zo aan elkaar dat ze je steeds weten te verrassen dan wel op het verkeerde, maar ook wel eens het juiste been zetten.” – Jan Willem Broek

“Dwarsgebakken liederen, waarbij Prins zijn trommels niet zelden met pluimen bewerkt en Simonis kraakdozengitaar speelt. Daar overheen doet Sok wat hij in het verleden zelden of nooit deed: zingen. Althans, daar lijkt het op. Daarbij houdt hij consequent zijn eigen ritme aan, wat tot aangenaam merkwaardige effecten lijdt.” – Peter Bruyn

Daniel Verkerk

Het werk van Daniël Verkerk bestaat uit schilderijen en installaties, zowel vrij werk als in opdracht. Daarbinnen is het verleggen van grenzen erg belangrijk. Naast het conventionele schilderen gebruikt Daniël innovatieve elementen zoals een zonnependula om beweging te genereren. Zijn schilderijen zijn door de jaren heen verrijkt met nieuwe elementen en hebben zich ontwikkeld van 2 naar 3D waarbij contrast en massa belangrijk zijn. Elke klodder verf wordt een mini-object met een eigen lichtoppervlak en schaduw. Door het aanbrengen van verschillende lagen verf en materiaal wordt het proces zichtbaar als sporen in het landschap.

Een grote inspiratiebron is de nietige mens in zijn eigen gecultiveerde wereld. Daarom zijn parlementen en bouwplaatsen terugkerende thema’s in zijn werk, omdat de processen daarin voortdurend veranderen. De werken ‘Muck’ en ‘Street’ zijn voorbeelden van een poging om verschillende perspectieven in één oogopslag zichtbaar te maken, ‘de wereld in een notendop’. Eén van zijn schilderijen is gebruikt als cover van het door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. uitgebrachte album ‘Regering’, van Lukas Simonis en Martijn Comes. En daarmee is direct ook een link gelegd met het concert van vanavond.

In de recente opdrachten van zowel het Nationaal Militair Museum Soesterberg als het Historisch Museum Frankfurt heeft Verkerk het verleden, heden en de toekomst samengebracht tot één geheel. Meer werk van Daniël vind je op zijn Insta.

De rest van de avond luister je naar een muziekselectie van Meneer De Perifeer, is er bier en naked tosti.

  15 februari 2024
  Deur open: 19:45 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Gelderlandfabriek
  Entree: €10

  I'm going