Albert Cirera + Hanne De Backer

vr 16 december 2022

Tickets   I'm going

Foto’s: Jeroen Helle

Op deze decemberavond verwelkomen we twee saxofoonhelden in De Perifeer; de Belgische Hanne De Backer en de Catalaanse Albert Cirera. We zijn best trots dat het na zijn gecancelde optreden begin 2020 eindelijk toch gelukt is om Albert Cirera alsnog naar De Perifeer te krijgen. Hanne de Backer speelde zich iets recenter bij De Perifeer in de kijker, met haar wonderschone bijdrage aan het album ‘Sol Invictus’ van Jon Doe One (uit op Esc.rec.) en de weergaloze solo die ze begin dit jaar speelde in Bimhuis.

Albert cirera

Saxofonist Albert Cirera is een van de meest actieve en veelzijdige saxofonisten van het Iberisch schiereiland, woont tegenwoordig in Kopenhagen, waar hij in 2020 een Master in Music Performance aan het Royal Music Conservatorium afrondde. Ooit opgeleid als jazzmuzikant, maken zijn improv geluidsexploraties tegenwoordig gebruik van vreemde technieken en toegevoegde materialen, met een voorliefde voor drones die veranderen in minimalistische ritmes en melodieën.

Met zijn sopraansaxofoon zoekt Albert Cirera de ontmoeting met zijn idolen; E. Parker, S. Reich en J.S. Bach. De harmonie, de herhaling en de abstracte melodische lijnen weven hypnotiserende mantra’s. Met zijn tenorsax verkent hij onconventionele vingercombinaties en adaptaties; zijn sax onthult nieuwe geluiden, verborgen in zichzelf. Cirera speelt met een sterk gevoel voor lyriek.

Hanne De Backer

De Belgische baritonsaxofoniste Hanne De Backer liet zich in het verleden al opmerken in verschillende formaties en projecten, alsook in het theater bij het literair kamikaze-collectief Bookers & Hookers, KVS en ‘t Arsenaal. Ze is lid van het Brusselse saxofooncollectief La Nuée, het internationale powerkwartet Mudskipper (met Signe Emmeluth, Paal Nilssen-Love en Terrie Ex) en de Antwerpse psychedelische krautrockers Condor Gruppe.

Met haar eigen project g a b b r o onderzoekt ze de impact van vrije improvisatie op verschillende locaties en vice versa. Zo werkte ze al in ondergrondse parkeergarages, wassalons, het Antwerpse riolenstelsel en een gevangenis. Haar palet is uitzonderlijk breed – van stil tot knetterend, van felle drones tot fluistergesprekken tussen saxofoonkleppen en alles daartussenin – maar altijd verpletterend intiem, alsof je er middenin zit.

Voor het nieuwste project van  g a b b r o  wandelde ze samen met pianist Andreas Bral, drummer Raf Vertessen en een kameel de hele Belgische kustlijn af om deze muzikaal te registreren. Het resultaat wordt een intrigerende muziekdocumentaire die in het voorjaar van 2023 te zien zal zijn.


LET OP: Heb je niet genoeg geld voor tickets van €12? Dan koop je discount tickets voor €6. Lees hier meer over de voorwaarden.

  16 december 2022
  Deur open: 19:30 uur
  Aanvang: 20:00 uur
  De Perifeer
  Entree: €12 (of €6 als je weinig geld hebt)

  I'm going