ACSH #8: Jozef van Wissem, James Blackshaw

vr 18 september 2009

De achtste editie van Ass-crack Stage-hack bestaat uit solo en duo optredens van Jozef van Wissem en James Blackshaw. Voorafgegaan door een exclusief drie-gangen diner. Deze keer breekt de Ass-crack Stage-hack ook letterlijk in op een podium. Tegelijkertijd vind namelijk de videomanifestatie ‘Prognose voor de Toekomst‘ plaats in het Havenkwartier.

Jozef van Wissem (US)
Jozef van Wissem is een Nederlandse minimalistische componist en luitspeler. Hij staat bekend om zijn ongewone benadering van de Renaissance en Barok luit, waarschijnlijk het minst voor de hand liggende instrument in de wereld van de hedendaagse muziek. Van Wissem schreef gespiegelde versies van honderden klassieke luit stukken uit, door ze te kopiëren van de rechter benedenhoek naar de linker bovenhoek. Aan deze omkeringen voegt hij nieuwe thema’s, accenten en ritmes toe. Vervolgens gebruikt hij de ‘cut up’ techniek van schrijver William Burroughs en knipt, plakt en schuift de delen om tot nieuwe werken te komen. Een recensent vergeleek zijn werk eens met dat van de Duitse schilder Georg Baselitz, die ondersteboven schildert. Van Wissem heeft het voor elkaar gekregen om een brug te slaan tussen het idioom van 17de eeuwse luit literatuur en hedendaagse muziek. Hoewel hij subtiele elektronische geluidsmanipulatie en field recordings gebruikt, is hij grotendeels trouw gebleven aan het specifieke timbre, resonantie en traditionele speeltechnieken van de luit. Samen met James Blackshaw vormt Jozef van Wissem het duo “Brethren of the Free Spirit“.

James Blackshaw (UK)
In eerste instantie geïnspireerd door de gitaristen van het 60’s Takoma label om zichzelf de ‘fingerpicking’ stijl aan te leren, schrijft James Blackshaw nu voornamelijk stukken voor solo 12-string gitaar en piano. Door gebruik te maken van drones, boventonen, herhalende structuren en een sterke neiging naar melodie, resulteert dit in instrumentale muziek die tegelijkertijd intelligent, hypnotisch en emotioneel geladen is. De fingerpicking mantras van James Blackshaw zijn melodisch, met een bijna mechanische precisie glijdend door duizelingwekkende tempo’s. Door de enorme controle die hij heeft over zijn instrument klinkt Blackshaw soms bijna als een harpspeler. Waar aanverwante gitaristen als John Fahey en Robbie Basho naar het oosten keken voor hun door raga geïnspireerde gitaarspel, doet Blackshaw’s muziek eerder denken NY minimalisme of Sonic Youth, gearrangeerd voor een kamerorkest. Betoverend. En bewijs dat minder vaak meer is.

Goesting-jockey Jean Klare
Wil je ook je culinaire zintuigen sensueel laten strelen? Eet dan mee! Amateur-cateraar en goesting-jockey Jean Klare bereidt speciaal voor deze avond weer een extatisch genot voor de papillen; een drie-gangen diner, inclusief wijnselectie. Reserveren voor deze gastronomische traktatie is noodzakelijk.

  18 september 2009
  Deur open: 18:30 uur
  Aanvang: 21:00 uur
  Havenkwartier
  Entree: €5 (€30 including dinner)