ACSH #51: Radboud Mens presents ‘Test Tones’

zo 9 oktober 2016

  I'm going

Radboud Mens is door platenlabel Esc.rec. uitgenodigd een uitgave te maken in de Sediment serie, met bijbehorend live optreden in eigen atelierpodium De Perifeer. Sediment is een serie Esc.rec. uitgaven waarin objecten (unica of hele kleine oplages) een hele directe link hebben met live muziek en de beste kwaliteiten van muziek en beeldende kunst samenbrengen.

In 1994 gaf Radboud Mens zijn eerste noise performance, in de Melkweg. Het was een avond ter ere van het 50-jarig bestaan van uitgeverij De Bezige Bij. De avond werd samengesteld door een dame die via via had gehoord dat er ergens een gevaarlijke gek was die live met een hondenborstel platen vernietigde. John Cage zei al dat platen geen muziek zijn, maar objecten, die net zoals alle andere instrumenten gebruikt kunnen worden om muziek mee te maken.

Naast Hyware, want zo heette dit hondenborstel noise project, had Mens een ritmisch noise project genaamd Technoise. Het idee hiervoor was ook gestoeld op het gebruiken van platen. Nog wat later maakte hij ritmes met vinyltikken, door lege plaatkanten te bewerken met stanleymessen. De samples die daaruit volgden stonden automatisch in een locked groove tempo; 4 beats in één omwenteling, oftewel 133 ? BPM. De minimal techno die hieruit ontstond is o.a. door AudioNL uitgebracht op vinyl, maar dezelfde techniek gebruikte hij ook in een aantal tracks die uitgebracht zijn op Esc.rec. compilaties.

In 2001 maakt Radboud Mens muziek met test-toonplaten door ze via een delay af te spelen die in locked groove tempo stond. Hierdoor gaan alle tikken in de platen over elkaar heen vallen en ontstaat er een ritme. Deze tracks staan al 15 jaar in het stof; nooit uitgebracht, nooit gebruikt. Ze waren niet af, er moest nog wat mee gebeuren.

Die tijd is nu daar. Op uitnodiging voor deelname aan Esc.rec.’s Sediment serie, kwam het idee om deze tracks te gebruiken onmiddellijk naar boven. Test Tones! Destroyed!

De Sediment uitgave van Radboud Mens is getiteld ‘Test Tones’ en bestaat uit één unieke, door Mens zelf vormgegeven box, met live in concert gemutileerd vinyl. Zowel zijn afgestofte test-toon project (op vers gesneden vinyl), als zijn eigen AudioNL platen worden gebruikt. Dit concert vindt op 9 oktober plaats in De Perifeer. Opnamen van dit concert worden digitaal uitgebracht.

  9 oktober 2016
  Deur open: 14:30 uur
  Aanvang: 15:00 uur
  De Perifeer
  Entree: 5 euro

  I'm going