ACSH #41: Mark Alban Lotz, Virtual Proximity

zo 28 juni 2015

  I'm going

Esc.rec. presenteert de 41ste editie van de avontuurlijke concertreeks Ass-crack Stage-hack (ACSH) in de intieme setting van thuisbasis De Perifeer, Havenkwartier Deventer. Dit maal twee keer een totaal andere benadering van een solo concert op fluit door Mark Alban Lotz en Virtual Proximity.

MARK ALBAN LOTZ
Met adembenemende virtuositeit en veel fantasie creëert Mark Alban Lotz een verbazende visie op muziek en zijn instrumenten. Hij bespeelt piccolo, c-, alt-, bas-, pvc-contrabas-, geprepareerde fluiten, stem en flötophoon. Het repertoire spant van composities in hedendaagse muziek, ‘noise’ georiënteerde improvisaties tot stukken die jazz en Indiase invloeden reflecteren. Verrassend, sympathiek, jeukend, bizar, avontuurlijk, grappig, onvoorspelbaar, maar vooral ook om vrolijk van te worden. Een unieke ervaring!

Lotz is o.a. genomineerd voor een Edison en heeft wereldwijd opgetreden en albums opgenomen. Hij werkte o.a. met Amerikaanse jazz iconen als Chris Potter, David Tronzo, Don Byron; Cubaanse Conga legende Miguel ‘Anga’ Diaz; de ‘Nightingale of Tibet’ Namghyal Lhamo; soloisten van de ‘Conjunto Folklorico National De Cuba’; Moldavische duivels violist Anatol Steffanet of ‘Indian Underground’ ster Najma Akhtar. Maar ook met Nederlandse artiesten als Zuco 103, Giovanca, Wouter Hamel, Michiel Borstlap, Theo Lovendie, Ernst Reijseger, Han Bennink of Wolter Wierbos (die toevallig de vorige keer in De Perifeer speelde).

VIRTUAL PROXIMITY
James Annesley alias Virtual Proximity komt de dag voor dit optreden helemaal uit Melbourne vliegen, en heeft er dus een behoorlijk reisje op zitten, voordat hij komt spelen in De Perifeer.

Virtual Proximity was vroeger een trio, maar is inmiddels een solo project en bracht vorig jaar op Esc.rec. een intrigerende EP uit, getiteld Observations. Hij bespeelt fluit, EWI (Electronic Wind Controller), elektronica en laptop. Het resultaat zweeft ergens in de ongedefinieerde ruimte tussen musique concrète, ambient, jazz en hiphop. Het geheel wordt gedragen door rijke, gedetailleerde soundscapes, opgebouwd uit field recordings. Een fascinerende en bij vlagen donkere klankwereld waar je heerlijk in meegezogen kan worden of op weg kan drijven. Luistertrip!

Als invloeden noemt hij zelf o.a. DJ Krush, Miles Davis, Actress, Flying Lotus, Four Tet and Toshinori Kondo, maar ondanks dat dit af en toe te horen is, vormt geen van deze namen een letterlijke referentie voor zijn eigen werk.

  28 juni 2015
  Deur open: 14:30 uur
  Aanvang: 15:00 uur
  De Perifeer
  Entree: 10 euro

  I'm going