ACSH #37 / ~DIF: Shackle

zo 8 februari 2015

  I'm going

Deze eerste aflevering van het gloednieuwe ~DIF programma bij de buren van Kunstenlab komt tot stand in samenwerking met Esc.rec. en De Perifeer en is de 37ste editie van de avontuurlijke concertreeks Ass-crack Stage-hack (ACSH).

~DIF staat voor ‘Different Music’ en is een geluidskunstprogramma waarin het Kunstenlab samen met anderen de grenzen tussen beeldende kunst en muziek verkent. Er zijn eerder drie ~DIF-festivals geweest, in samenwerking met Burgerweeshuis en WILLIE. De ~DIF-concerten borduren op dat concept voort.

Shackle is het duo Anne La Berge op fluit en elektronica en Robert van Heumen op laptop. Het derde ‘bandlid’ is het door hen zelf ontworpen digitale Shackle System, een computergestuurd communicatiesysteem waarmee de composities en improvisaties worden bewerkt en gestuurd. Het systeem levert nieuwe compositie-elementen en -restricties (bijvoorbeeld in geluidsmateriaal, timing, dynamiek of andere muzikale parameters), waarbij het de muzikanten vrij staat daar wel of niet op te reageren. Dit zorgt voor een fascinerend scala aan sonische opties; improvisatie en structuur vallen moeiteloos samen in de elektro-akoestische muziek van Shackle.

De carrière van Anne La Berge als fluitiste/improvisator/componist strekt zich uit over stilistische en internationale grenzen. Haar optredens brengen alle elementen bij elkaar waarop haar reputatie is gebaseerd: een woeste en vergaande virtuositeit, een voorliefde voor het improviseren, delicate microtonale texturen en melodieën, en een geheel unieke reeks van krachtige, percussieve fluit effecten, alles gecombineerd met elektronische bewerking. Naast het creëren van haar eigen werk, treedt ze regelmatig op in projecten van andere artiesten, van moderne kamermuziek tot geïmproviseerde elektronische muziek.

Robert van Heumen is een componist en improviserend muzikant die, met behulp van een laptop, meeslepende en hyper-dynamische elektro-akoestische muziek maakt. Als muzikant is live sampling zijn belangrijkste instrument. Met een joystick en andere tactiele controllers, worden brongeluiden live gemanipuleerd en bewerkt. Hij onderzoekt continu nieuwe strategieën voor live-sampling en is op zoek voor de perfecte balans tussen vrije improvisatie en gestructureerde muziek. De laptop wordt live gebruikt als instrument, maar ook in de studio om materiaal voor zijn elektro-akoestische composities te genereren.

  8 februari 2015
  Deur open: 13:00 uur
  Aanvang: 16:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: 10 euro

  I'm going