ACSH #27: Peter Fengler

zo 3 november 2013

  I'm going

Esc.rec. presenteert alweer de 27ste editie van de Ass-crack Stage-hack (ACSH). Tevens is dit de eerste editie die in Kunstenlab plaatsvindt. Trouwe bezoekers van de ACSH herkennen Peter Fengler wellicht vooral als lid van Coolhaven, het collectief dat in eerdere edities garant stond voor een aantal inmiddels roemruchte hoorspelen. Maar dit keer komt hij voor iets anders…

Ter gelegenheid van de tentoonstelling van Koen Taselaar in Kunstenlab, presenteert Peter Fengler exclusieve vinyl uitgaven van DE PLAYER in combinatie met een lezing aangaande onderzoek en (re)productie van in eigen huis gesneden audiografisch werk. GRATIS TOEGANG!

Koen Taselaar exposeert in de kleine zaal van het Kunstenlab. Taselaar is bekend geworden met zijn tekeningen van platenhoezen van niet bestaande bands. Veelal in zwart/wit uitgevoerd met sterke grafische vormen. Speciaal voor het Kunstenlab bouwt Koen Taselaar een totaalinstallatie aangevuld met animaties, getiteld ‘A Lemon Looking For A Gin’.

Peter Fengler is mede-oprichter van DE PLAYER en beeldend kunstenaar, performer, muzikant en organisator. Hij exposeert in binnen en buitenland met objecten, installaties, drukwerk, geluidswerken, hoorspelen en performances, treedt internationaal op in clubs, op festivals, in musea en galeries en is muzikant/performer in gezelschappen als Coolhaven en Poolmongool. Op het Ultra Hobby Complex (UHC) label geeft hij zijn eigen – al dan niet zelf gesneden – vinyluitgaves uit.

DE PLAYER is een flexibel platform te Rotterdam waarvan de activiteiten zich afspelen op het snijvlak van performatieve kunst, experimentele muziek en beeldende kunst. Naast live optredens produceert DE PLAYER ook vinyl georiënteerde geluidsdragers in gelimiteerde oplage. De interdisciplinariteit, grafische verpakking en de positie van geluid en geluidsdrager (vinyl) als medium binnen de kunst en het experimentele geluid, zijn daarin van wezenlijk belang.

Qua materialiteit zijn platen complexe grafische objecten. Het snijden van een plaat is letterlijk grafiek. Je haalt iets weg, er ontstaat een groef die een (geluids)beeld vormt. Dat is niet enkel aan high fidelity voorbehouden. Het medium (de plaat) biedt oneindige mogelijkheden om het geluid te ‘versnijden’, generatieverlies toe te passen, het meer of minder te vervormen, geluid te laten ontstaan door in het materiaal te wroeten. De plaat is geen drager die perse een origineel moet representeren; het is geluid in zichzelf, een instrument. Uiteindelijk zoekt Fengler naar geluid dat zichzelf vertegenwoordigt.

  3 november 2013
  Deur open: 13:00 uur
  Aanvang: 15:00 uur
  Kunstenlab
  Entree: gratis!

  I'm going