ACSH #24 (junior): Der Wexel & Weerthof + Vang! + Muziek Raken

za 8 juni 2013

  I'm going

Een middag vol avontuurlijke muziek voor alle leeftijden! Na een lange rij edities van de Ass-crack Stage-hack (ACSH) in Havenkwartier Deventer, staat de junior editie van deze avontuurlijke concertreeks gepland in het Burgerweeshuis. De junior edities van ACSH zijn er specifiek op gericht om een uitdagend programma te bieden voor zowel kinderen als volwassenen. En ook deze editie is er weer een om de vingers bij af te likken!

Der Wexel & Weerthof
Onder de naam Der Wexel maakt Wessel Westerveld geluid producerende, mechanische installaties. Tijdens deze editie van ACSH bespeelt hij o.a. zijn zelfgebouwde Intonarumori en Sound By Sculpture installatie. De Intonarumori zijn reconstructies van de geluidsmachines van de futurist Luigi Russolo en luisteren naar namen als Ululatore (huiler), Ronzatore (zoemer) en Crepitatore (knisperaar). Ze zijn nagebouwd aan de hand van foto’s, schetsen, omschrijvingen en oude geluidsfragmenten. De originele instrumenten gingen verloren in de Tweede Wereldoorlog. Behalve dat het bijzonder is om deze machines nu weer te kunnen beluisteren zijn ze prachtig om te zien! Ook Michiel van de Weerthof bouwt grotendeels zijn eigen instrumentarium. Vandaar dat we vandaag ook kunnen luisteren naar het Pompenorgel (een combinatie van orgelpijpen en luchtbedpompen), Vuvuzela’s, plastic zakjes en andere prutjes en frotjes. Weerthof voelt zich perfect thuis in de abstracte klankenwereld van Der Wexel, en werkte al vaker met hem samen. Maar hij blinkt ook uit in het produceren van soundtracks en aanstekelijke popliedjes.

Vang!
Het Rotterdamse trio Vang! bestaat uit Bruno Ferro Xavier Da Silva, Marije Nie en Janne Eraker. Bruno Ferro Xavier da Silva is een begenadigd bassist, die als lid van de band Stöma in de vorige ACSH ook al te bewonderen was. Hij is vergroeid met zijn basgitaar en ontlokt er o.a. met behulp van strijkstok, sampling en effecten op virtuoze wijze allerlei vreemde klanken en dikke grooves aan. Marije Nie en Janne Eraker zijn beiden ervaren tapdansers, die hun voeten met recht een volwaardig muziekinstrument mogen noemen. De drie individuele leden van dit trio hebben allen een indrukwekkende staat van dienst en duiken op in talloze projecten. Als Vang! verzorgen zij een – zowel muzikaal als visueel – wervelend tapconcert.

Muziek raken
We beginnen deze speciale editie met een serie korte optredens door een aantal gelegenheidsorkesten van basisschool leerlingen uit de Sine Limite verrijkingsgroep. Deze optredens zijn het resultaat van ‘Muziek raken’, een project wat Marloes Bloemenkamp en Harco Rutgers samen voor deze leerlingen ontwikkelden en waar de afgelopen weken hard aan is gewerkt.

  8 juni 2013
  Deur open: 14:30 uur
  Aanvang: 15:00 uur
  Burgerweeshuis
  Entree: €7

  I'm going