ACSH #20: Celer & Machinefabriek + Kleefstra/Bakker/Kleefstra

zo 18 maart 2012

  I'm going

In de 20ste(!) editie van de avontuurlijk concertreeks ass-crack stage-hack presenteert esc.rec. twee prachtige, maar ook intense zondagmiddag-concerten.

Celer bestond uit een getrouwd duo, Will Long en Danielle Baquet-Long (Chubby Wolf). Celer bracht talrijke handgemaakte releases uit in eigen beheer, maakte geluid voor installaties en tentoonstellingen, en bracht werk uit op independent labels in Noord-Amerika, Japan en Europa. Helaas is Danielle Baquet-Long in 2009 overleden. Celer wordt sindsdien voortgezet door Will Long, die momenteel in Tokio woont en werkt. De bedoeling bij alle Celer producties is de oprechte aard en het belang van liefde, vergankelijkheid van het leven en de geest van saamhorigheid te reflecteren.

In dit concert werkt Celer samen met Machinefabriek. Rutger Zuydervelt begon te werken als Machinefabriek in 2004. Met uitzondering van een paar piano- en gitaarlessen volgde hij geen muzieklessen, in plaats daarvan studeerde hij af als grafisch ontwerper. De hoezen van zijn releases zijn vrijwel altijd ontworpen door hemzelf, een cruciaal onderdeel die bij de muziek hoort. Machinefabriek’s muziek combineert elementen van ambient, modern klassiek, minimalisme, drone en veld-opnames. Zijn werken ontvouwen zich als ‘films zonder beeld’ met een scherp oor voor detail.

Machinefabriek heeft een uitstekende live reputatie en trad al eens eerder op tijdens een ass-crack stage-hack. Dat was een zeer indrukwekkend concert en ook de samenwerking met Celer belooft veel goeds.

Ook Jan en Romke Kleefstra waren eerder te beluisteren tijdens een ass-crack stage-hack. Maar nog niet eerder in combinatie met Anne Chris Bakker.

Jan en Romke Kleefstra vermengen poëzie, muziek en video op een ruimtelijke en melancholische wijze, die zijn oorsprong vindt in het mensloze landschap van Friesland. De fragmenten gaan over land tussen de meren en nabij de zee en de zintuiglijke weerslag daarvan. De muziek ontstaat altijd „instant‟ gedurende vrije improvisaties. Van de samenwerkingen van Jan en Romke zijn inmiddels meerdere albums verschenen. Die albums gaan alle vergezeld van een boekwerkje met de Friestalige gedichten en een Engelse vertaling daarvan.

Met gitarist Anne Chris Bakker komt binnenkort de LP “Griis” uit op het Engelse Low Point, een vertaling van de muziek die ze tijdens een toer eind 2010 hebben gemaakt in Tokyo, Japan.

  18 maart 2012
  Deur open: 15:00 uur
  Aanvang: 15:30 uur
  WILLIE
  Entree: €5 voorverkoop, €8 deur

  I'm going