ACSH #2: Eugene Chadbourne vs. Lukas Simonis vs. Gitbas Jodel

vr 7 maart 2008

Esc.rec. presenteert ass-crack stage-hack #2: Eugene Chadbourne vs. Lukas Simonis vs. Gitbas Jodel. De tweede editie van Ass-crack Stage-hack bestaat uit een duel/duet tussen drie uitzonderlijke gitaristen. Zij zullen het deze avond in een aantal sessies met verschillende samenstellingen tegen elkaar opnemen.

Eugene Chadbourne (USA) is een componist, improvisator, gitarist en banjoist, met een imposante staat van dienst, waaronder samenwerkingen met John Zorn, Fred Frith, Derek Bailey, Han Bennink, Jello Biafra en Zu. Ooit begonnen met het spelen van rock&roll, begon Dr. Chadbourne al snel met het bestuderen van andere genre’s, zoals blues, country, bluegrass, free jazz en noise. Hij werd al vroeg beïnvloed door de experimentele uitingen van Captain Beefheart en The Mothers of Invention. Uiteindelijk smolten al deze invloeden samen in de unieke Chadbourne stijl. Eugene Chadbourne is ook bekend als uitvinder van de ‘electric rake’, een instrument dat wordt gemaakt door het bevestigen van een microfoon of gitaar pickup aan een gazonhark.

Lukas Simonis (NL) trad twee keer eerder op in het Havenkwartier: solo en met de roemruchte formatie Coolhaven. Na in bands gespeeld te hebben als Dull Schicksal, Trespassers W en Morzelpronk begon hij zich meer op het improviseren te richten, met gebruikmaking van allerlei digitale hulpmiddelen tot archaïsche telefoonversterkers en haardrogers. Het knarst, knerpt, piept, giert, ruist, ritselt, jengelt, klopt, boort, zuigt en verzuipt dat het een lieve lust is. Tegenwoordig speelt Simonis o.a. in Apricot My Lady (met Anne La Berge en de Bohman Brothers), Vril (met Bob Drake en Chris Cutler), Coolhaven, The Static Tics (met Henk Bakker) en Liana Flu Winks (met Wilf Plum en Nina Hitz).

Gitbas Jodel (NL), de keizer van het Tranenloopje a.k.a. de Frettendanser, was ook al eens eerder in het Havenkwartier te horen: als gitarist van De Bronstgieters, zonder twijfel de meest curieuze band van rammelpopminnend Nederland. Naast De Bronstgieters voorzag Gitbas Jodel ook de band Hanzasport lange tijd van enerverend gitaarwerk en spitsvondige teksten. Tegenwoordig werkt deze vreemde snuiter al jaren in het geniep aan het perfectioneren van zijn opmerkelijke gitaartechniek, waar hij in het verleden reeds een keer de titel ‘Beste Gitarist’ mee won bij de uitreiking van de Grote Prijs van Nederland.

Voorafgaand aan dit spektakel kun je een eenvoudige doch voedzame maaltijd genieten in het Havenkwartier.

  7 maart 2008
  Deur open: 18:30 uur
  Aanvang: 19:00 uur
  Havenkwartier
  Entree: €5