ACSH #18: Speciale editie over Dick Raaijmakers

zo 4 december 2011

  I'm going

Componist en theatermaker Dick Raaijmakers ontvangt dit jaar de Witteveen+Bos Kunst+Technologie Prijs 2011 voor zijn gehele oeuvre. De uitreiking vindt plaats in de Bergkerk in Deventer op 10 november 2011, en wordt gevierd met een Raaijmakers tentoonstelling die loopt t/m 4 december 2011.

Op zondag 4 december, de laatste dag van de tentoonstelling organiseert esc.rec. een speciale 18de editie van ass-crack stage-hack met een aanvullend programma over Dick Raaijmakers bij Podium WILLIE. Na een bezoek aan de tentoonstelling in de Bergkerk ben je vanaf 15:00 uur van harte welkom bij ons.

We starten om 15:30 met een screening van de documentaire film ‘Op zoek naar een vergeten toepassing – Een portret van Dick Raaijmakers door Jacqueline Oskamp‘. Jacqueline Oskamp is tevens de auteur van het recent verschenen boek ‘Onder Stroom’, waarin ze levendig de geschiedenis van de Nederlandse elektronische muziek beschrijft. Ze is aanwezig bij de screening, zal ons meer vertellen over Dick Raaijmakers en eventuele vragen beantwoorden.

Na een goede maaltijd bij WILLIE, vervolgen we het programma met drie concerten/installaties/performances die een duidelijke relatie hebben met het werk van Dick Raaijmakers. Optredende artiesten zijn Cathy van Eck, Radboud Mens en Wouter van Veldhoven.

Cathy van Eck is componist en geluidskunstenaar. Haar werk bestaat uit composities voor instrumenten en live-electronics, maar ook uit performances met geluidsobjecten, die ze vaak zelf ontwerpt. Ze studeerde compositie en elektronische muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. Ze voert haar werken regelmatig uit op festivals als Gaudeamus Festival in Amsterdam, TRANSIT in Leuven, NYCEMF in New York, SPARK Festival in Minneapolis, Klangwerkstatt in Berlin, Performance Festival Der Längste Tag in Zurich, Hapzura Digital Art in Israel, Avantgarde Schwaz in Austria en Spaziomusica in Italy. Ze is momenteel bezig met het halen van haar doctoraat aan het Orpheus instituut in Gent en de Universiteit van Leiden in het docARTES programma, haar proefschrift heeft als onderwerp luidsprekers en microfoons als muziekinstrumenten. Sinds 2007 geeft ze les op de afdeling muziek en mediakunst aan de Universiteit van de Kunsten in Bern, Zwitserland.

Cathy van Eck gaat voor ons ‘Song No 3′ uitvoeren.

Radboud Mens is geluidskunstenaar sinds de mid-80′s en woont en werkt nu in Rotterdam. In 1988 is hij begonnen met het maken van audio-installaties en noise-machines. Als Hyware en Technoise heeft hij talloze noise-performances, standing-wave performances en concerten gedaan. Sinds 1997 is hij ook muziek gaan maken onder zijn eigen naam en heeft veel vinyl en CD albums uitgebracht op verschillende labels als Staalplaat, Mutek en Touch. Op labels als Audio-NL en Vynalogica heeft hij een serie van minimal-techno 12 inches uitgebracht. Samen met Dan Armstrong is hij de oprichter van het ERS label. Hij was ook nog dj voor het Amsterdamse vrije radio station Radio 100, waar hij 16 jaar lang de show “Earbitten” presenteerde.

Radboud Mens zal één van zijn installaties voor ons komen bespelen, waarin hij drie gitaren tegelijk laat resoneren door sinusgolven uit zijn computer.

Wouter van Veldhoven was al eens te gast in één van de eerdere ass-crack stage-hacks, een paar jaar terug. Gebruik makend van reel-to-reel tape recorders, zelfgemaakte muziekmachines, cassette walkmans en speelgoedinstrumenten creëert hij muzikale rariteiten. Zorgvuldig gedetailleerde geluiden en eenvoudige, maar mooie melodieën. Op dit moment bouwt hij nieuwe instrumenten van tweedehands afval (zoals een bewerkte speelgoedpiano, aangepaste taperecorders, geautomatiseerde violen en circuit-bend cassette walkmans). Deze instrumenten worden geleidelijk aan geshowcased in zijn nieuwe optredens… Hij heeft zijn muziek o.a. uitgebracht via Staalplaat, Digitalis en Eat This Media en werkt regelmatig samen met goed volk als Greg Haines en Machinefabriek.

Al met al staat hier een indrukwekkend programma! En een welverdiend eerbetoon aan Dick Raaijmakers, helemaal als je deze ass-crack stage-hack combineert met de Raaijmakers tentoonstelling in de Bergkerk. Een dag die net zo interessant is voor Dick Raaijmakers experts als voor mensen die nog niet bekend zijn met zijn inspirerende werk en de impact die hij heeft gehad en nog steeds heeft op anderen en elektronische muziek in het algemeen.

Het Havenkwartier ligt op 10 minuten lopen van de Bergkerk en parkeren is er gratis!

Deze ass-crack stage-hack is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van Gemeente Deventer, Stichting Havenkwartier en Esc.rec.

  4 december 2011
  Deur open: 15:00 uur
  Aanvang: 15:30 uur
  WILLIE
  Entree: €5

  I'm going